středa 19. září 2012

Pozvánka na výstavu - Art Deco a funkcionalismus


V pátek 21. září bude zahájena v pražské Galerii Vernon expozice Black & White. Pokud máte rádi Art Deco a funkcionalismus, určitě se jděte podívat. Výstava představí to nejlepší z nezapomenutelných 20. let minulého století - nábytek z UP závodů z pera architekta Jindřicha Halabaly, nábytek firmy Robert Slezák a firmy Hynek Gottwald. Expozici doplňují umělecká díla současných umělců Daniela Krejbicha a Milana Knížáka.




Právě nábytek je považován za jeden z nejvýraznějších hmatatelných odrazů stylu Art Deco, který přetrval až do dnešních dní. Jednoduché, čisté tvary, harmonické proporce a rafinovaný dekor, vše provedeno v černobílé barvě.


Mezižánrovou expozici Black & White doplní legendární skútry značky Vespa v černobílé kombinaci. Podnik Vespa založil podnikatel Enrico Piaggio již v roce 1943 a od té doby v sobě tato značka snoubí čistý životní styl a emoce.



Trochu historie:

Nábytek z UP závodů z pera architekta Jindřicha Halabaly
Výstava představí nábytek z UP závodů, jednoho z nejvýznamnějších prvorepublikových výrobců nábytku u nás, který lze srovnat s nejlepší evropskou produkcí té doby. Jednou z nejvýznamnějších osobností UP závodů byl Jindřich Halabala; zprvu vedoucí pražské podnikové prodejny, později hlavní designér společnosti. Nejenže nábytek sám navrhoval, ale také přímo odpovídal za skladbu sortimentu a propagaci výrobků. Právě Jindřich Halabala se zasloužil o to, že se kvalitní výrobky dostaly díky sériové výrobě k širší vrstvě zákazníků. 

Nábytek firmy Hynek Gottwald
Firma Hynek Gottwald, jejímž znakem je stylizovaný nápis Gottwald, vznikla na základech firmy Lederer & Gottwald. Podnik své výrobky vyvážel i do Jižní Ameriky a jižní Afriky. Výroba kovového nábytku se postupně předávala různým výrobcům z místního průmyslu, v roce 1965 ale skončila úplně. Společnost však i nadále působí v areálu továrny bývalého podniku Hynek Gottwald v Brandýse nad Orlicí (pod současným názvem C.I.E.B. Kahovec, spol. s r. o., Praha) a zaměřuje se na výrobu odpružených sedadel pro řidiče i pasažéry.   

Nábytek firmy Robert Slezák 
Firma Robert Slezák vznikla v roce 1908 v Bystřici pod Hostýnem. Nejprve se firma zabývala zámečnickými výrobky, nábytkovým a stavebním kováním a později začala opatřovat povrch výrobků galvanickou vrstvou ve složení měď, nikl, chrom. Od roku 1913 začala výroba kovových židlí a mosazného nábytku dle vlastních návrhů. V roce 1931 byla zavedena licenční výroba pružícího sedacího nábytku z ocelových trubek. Návrhy nových vzorů vznikaly v rámci interního vývoje i spoluprací s architekty.



Výstava BLACK & WHITE 21. 9. - 7.10. 2012
Galerie Vernon, U Průhonu 22, Praha 7, otevřeno středa - sobota 13.00 - 18.30 hod. Vstup zdarma









1 komentář: