středa 28. listopadu 2012

Tajemství archivace vín


(Cmugy) Blíží se Vánoce a všichni si klademe otázku: komu a co dáme pod stromeček, abychom potěšili? Výborné a kvalitní víno je pro mnoho z nás vítaným dárečkem, proto jsem vyzpovídala sympatického Tomáše Pelikána, který v centru Prahy provozuje příjemný prostor pro archivaci vín s nádechem moravského sklípku, který si případně můžete pronajmout pro degustaci vín s přáteli.

Proč víno skladovat?

Každé kvalitní víno má svůj unikátní charakter daný nejen ročníkem, odrůdou, původem a tak, ale především „rukopisem vinaře“. Pokud narazíte a okusíte víno s nezapomenutelnou příchutí, zamyslíte se, jaké - už tak úžasné - víno bude v různých fázích zralosti. Určitě mi potvrdíte, že spíš kupujeme vína k okamžité spotřebě. Pokud počet vín nepřesáhne kapacitu ledničky, tak se většinou skladováním nezabýváme. Jsou mezi námi lidé, kteří si vína vystavují v ozdobném stojánku v obýváku nebo kuchyni. Víno se po pár dnech určitě nezkazí, ale několik měsíců nebo let rozhodně nevydrží. Je nutno rozlišovat mezi vystavováním a skladováním vína. Některá vína jsou vyrobena k okamžité spotřebě. Jiná vína jsou vyrobena tak, aby své dokonalosti a exkluzivity dosáhla až po čase zrání, které může probíhat v sudech nebo v láhvích. Naprosto ideální místo pro skladování vín a jejich následné zhodnocení naleznete například v našich prostorách.



Proč víno skladovat ve Vašem Archivu vín?

V našich prostorách je vše potřebné pro ideální archivaci vín, sama určitě cítíte, že momentální teplota venku je shodná s tou naší tady. Je tu stálá teplota v rozmezí 10-12 °C i v létě, temnota bez možnosti přístupu slunečních paprsků a vibrací, vlhkost okolo 65% a vodorovná poloha při uložení, pojištění proti krádežím, přírodním živlům a rozbití. Klienti mohou sledovat prostory Archivu „on-line 24 hodin“ přes svůj smart phone, protože v prostorách plánujeme nainstalovat kameru s nočním viděním.

Lze skladovat jakékoliv víno nebo se některá vína pro archivaci nehodí?

Vína nevhodná k archivaci jsou lehká bílá vína a vína stolní, vína s nekvalitním korkem, vína v jiném balení než v láhvi s kvalitním korkem, vína s vysokou kyselinou – zejména jablečnou, vína s nízkým obsahem kyselin, vína z obecně známých špatných ročníků, vína špatně skladovaná, nemocná a neharmonická. Vhodné víno k archivaci vám jistě vždy rád doporučí váš oblíbený výrobce vín. Mnoho zajímavých tipů se můžete dozvědět i v odborných publikacích.



Tedy určit vhodné víno k archivaci není vůbec jednoduché... 

Přesně tak. Já osobně rozhodně nejsem expert na víno, poskytuji služby v oblasti archivace, ale spolupracuji s vinaři nebo dovozci vín, kteří 
se vínem zabývají dlouhou dobu a nebo celý život a tito experti pro mě vhodná vina k archivaci vytipovávají.  Všeobecně se za vhodné víno ke skladování
považuje víno, které je od prověřených a renomovaných vinařů, z osvědčených vinic a poloh, z dobrých ročníků. Jedná se o vína harmonická s vyrovnanými kyselinami a cukry, s dostatkem tříslovin, vyšším extraktem a alkoholem, správně ošetřená a uzavřená dostatečně kvalitním a dlouhým korkem.
Pokud některý začínající milovník vín o archivaci přemýšlí, ale není si jistý jaké víno zakoupit, může se podívat na náš web (www.shop-wine.cz), kde v kategorii „vína k archivaci“ naleznete několik tipů od renomovaných vinařství.

Jedna z výhod nákupu u nás je i ta, že zákazník nemusí víno někam převážet, ale zakoupenou láhev rovnou dáme do zděného boxu. Další výhodou je, že víno zakoupené v našem eshopu, uložíme klientům nějakou dobu zdarma.

Jak jste se k tomuto projektu dostal?

Nabídnul mi ho kamarád, který má ve vedlejších prostorech prodejnu na detektory kovu a pod kterou naše prostory patří. Víno ho nebaví a nezajímá, proto jsem se chopil příležitosti. Dohodli jsme se na nějakých odměnách, když se mi ten projekt podaří rozběhnout a tak se snažím, aby to fungovalo.


Vánoce jsou za dveřmi. Může být víno vhodným dárkem pod stromeček?

Láhev vína se běžně dává běžně ve firmách jako vánoční dárek. Proč by tomu tak nemohlo být  v rodinách?  Máme v nabídce několik pěkných portských
 vín, které jsou dárkově balené a jako dárek jsou vhodné nejen k Vánocům.  V nejbližších dnech plánujeme zařadit  na shop-wine.cz i dárkový balíček „pro ženy“, který bude obsahovat 3-letou Madeiru, belgické pralinky, čaj a rakytníkovou marmeládu. Tedy samé sladké a zdravé věci, které ženy milují. Celé to bude baleno ve stylu „Modrobílé linie“ se kterou spolupracujeme. Bude to vhodný dárek pro přítelkyni, kamarádku a nebo rodinnou příbuznou.
Pro pány bych spíš vybral nějaké suché víno a nebo některé z našich šampaňských.

Láhev portského vína věnovaného obchodem shop-wine.cz můžete právě teď vyhrát v aktuálním vydání Bohemia Living (podrobnosti na straně 103). Soutěž končí 30. listopadu, takže máte poslední příležitost se zapojit!

2 komentáře:

  1. Miluji vína, jen škoda, že u mě žádné dlouho nevydrží. Koupím a během pár dnů je po víně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to chápu :-). Tak jedině zamknout do toho sklepa a pořádně schovat klíč :-)

      Vymazat