pátek 1. června 2012

Tipy na výlety s dětmi: Loutky z večerníčků a Ferda mravenec

Krásný Den dětí!

Pokud si chcete oslavy dnešního dne protáhnout až do víkendu, vyražte s dětmi na výlet. Vybrali jsme 2 tipy na výstavy, které se budou líbit i dospělým!
1. Loutky z Večerníčku



foto 2media.cz

Výstava loutek a dekorací z českých animovaných pohádek nazvaná Večerníček z Chaloupky na vršku a jiné pohádky z ateliéru Šárky Váchové se koná od 18. 5. do 17. 6. v Letohrádku Portheimka na Smíchově. 
Expozice umístěná v  prostorách barokní rezidence nabídne 150 originálních loutek a dekorace z více než 25 českých pohádek. Malé i odrostlejší návštěvníky provede historií a vývojem animovaných pohádek, které u nás mají dlouhou a úspěšnou tradici, připraveno je promítání filmů a tvořivý workshop, ve kterém si děti budou moci vyzkoušet malování a výrobu loutek, animaci a další pozoruhodné činnosti spojené s filmem a loutkami.

Výstava je otevřena: od pondělí do pátku 9 – 18 hodin, o víkendech 10 – 19 hodin. 
Vstupné: děti do 15 let – 70 Kč, dospělí – 110 Kč, rodinné vstupné (2 dospělí + 2 děti) – 270 Kč, důchodci – 60 Kč, ZTP a děti do 2 let – zdarma
Tvořivé workshopy se konají o víkendech a ve všední dny v dopoledních hodinách.
Letohrádek Portheimka (Štefánikova 12, Praha 5) je výborně dostupný MHD – nachází se v dosahu stanice metra, tramvají a autobusů Anděl a v blízkosti zastávky tramvají Arbesovo náměstí.

2. Ferda Mravenec 



Výstava ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy připomíná tvorbu malíře a spisovatele Ondřeje Sekory, jehož knihy většinu z nás provázely celým dětstvím. Nejvíce prostoru dostává jeho Ferda Mravenec, se kterým oslavíme 85. výročí prvního uveřejnění v kresleném seriálu.  Jsou zde také opravdoví mravenci, dokonce i ti živí, abychom je lépe poznali a naučili se je v přírodě chránit. Své místo zde ovšem má také brouk Pytlík, Beruška, čmelák Aninka, kuře Napipi a plejáda ptačích hrdinů z Uprchlíka na ptačím stromě... 

Výstava je připravena pro všechny generace. Najdete zde originální Sekorovy kresby, řadu jeho knih, vydávaných od 30. let minulého století, ale také loutky a kulisy pražského divadla Zvoneček z představení o Ferdovi Mravencovi nebo školní obrazy o vývoji hmyzu.

Část výstavních prostor je interaktivní hernou, kde si po společné prohlídce výstavy můžete zahrát společenskou hru, složit puzzle nebo skládačky, postavit kostky, vybarvit omalovánky, přečíst si kousek z knížky nebo společně luštit a skládat písmenka (vše samozřejmě se Sekorovými obrázky). A když už všichni budou hodně unavení, mohou se podívat na filmy o příbězích Ferdy Mravence a brouka Pytlíka.

Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy, OTEVÍRACÍ DOBA: středa – neděle 10 – 18 hod., 
Vstupné: Plné: 50 Kč Snížené: 30 Kč Rodinné: 130 Kč, děti do 6 let zdarma
Zaparkovat můžete pohodlně před muzeem, nebo se vydejte na cestu vlakem! Nádraží je od muzea co by kamenem dohodil a cesta vláčkem z Prahy podél Vltavy je kouzelná!


Žádné komentáře:

Okomentovat