pondělí 2. dubna 2012

Otužilá kráska z jihu

Levandule Blue Scent


Levandule úzkolistá Lavandula angustifolia (syn. L. officinalis, L. spica, L. vera) pochází ze Středomoří, je to otužilý stálezelený polokeř se šedozelenými úzkými lístky. Drobné modro-fialové kvítky vykvétají na konci lodyh ve vzpřímených lichopřeslenech od července do září. Celá rostlina příjemně voní. Výška polokeřů je různá: druh dosahuje výšky 30 – 60 cm, šířky 60 cm; kultivary mohou být vysoké až 90 cm. Odrůd je vyšlechtěných několik desítek, jiné druhy rodu Lavandula se pro malou zimovzdornost u nás pěstují zřídka.

Levandule

Některé z odrůd, které uspokojí pěstitele barvami květů v chladivé barevné škále, krásně ladící se stříbřitě šedými lístky:

´Alba´ květy bílé

´Aromatico Silver´ květy lehce narůžovělé

´Blue Scent´ květy tmavě modrofialové

´Dwaef Blue´ květy tmavě modré

´Grappenhall´ květy modré, vyšší - 80 – 90 cm

´Hidcote Blue´ květy tmavě fialové, stříbřitě šedé listy

´Hidcote Giant´ květy modré, vyšší - 80 cm

´Hidcote White´ bílé květy

´Loddon Pink´ květy růžové

´Munstead´ květy svítivě modré, šedé listy

´Rosea´ růžové květy

Levandule bílá

Pro úspěšné pěstování rostlina potřebuje poměrně málo - propustnou půdu, místo na slunci a pravidelný střih.

Pokud nemáme na zahradě propustnou půdu, záhon pro výsadbu levandulí připravíme. Postup je stejný jako při přípravě bylinkového záhonu, viz Bohemia Living č.1. Ideální je vysazovat levandule do štěrkových záhonů, na svah nebo na podobná místa, kde se nedrží voda. Mladé rostlinky si opatříme v zahradnictví, je to rychlejší a uspokojivější způsob než pěstovat levanduli ze semen. Levandulový záhon nehnojíme.

Levandule bílá


O střih se musíme starat dvakrát ročně – začátkem jara a koncem srpna. Na jaře ostříháme polokeříky levandulí těsně nad dřevnatou částí, ale pozor, nikdy ne do dřeva! Čím později toto uděláme, tím později bude levandule kvést. Po odkvětu, v srpnu až září, ostříháme odkvetlé klasy, střih provedeme pod posledním horním přeslenem listů na stonku.

Citace Wikipedie:

Nálev z květu levandule se přidává do koupele – již v antickém Římě ji přidávali do koupele (latinské lavare znamená mýt, umývat se). Levandule se také vkládá mezi oblečení v šatníku, které krásně provoní a zároveň odpuzuje šatní moly. Uplatní se v kosmetickém průmyslu (vonné oleje, parfémy). Používá se i v kuchyni, je jednou ze součástí provensálského koření. Květ levandule je pro své zklidňující účinky přidáván do směsí bylinek užívaných při bolestech hlavy, nespavosti, nervozitě a závratích. Mírně snižuje krevní tlak. Masáže oleji z levandule pomáhají při revmatických bolestech a mají povzbuzující účinek.

Poznámka: Odpuzování šatních molů pomocí jakýchkoli sušených rostlin je diskutabilní, spíše může dojít k přilákání zavíječů (potravinových molů), kteří se živí suchým rostlinným či živočišným materiálem.

Levandule


Foto laskavě poskytli:

> Zahradnictví Krulichovi

> Zahradnictví Safro

Žádné komentáře:

Okomentovat